Якщо ви вже знаєте, що таке слінг, і які вони бувають, переходите відразу в каталог сайту по слінгу і вибирайте слінги для свого малюка.

Що таке слінг?

Слінг (англ. Sling - перев'язь) - це одне з найдавніших пристосувань для носіння маленької дитини. Його також іноді називають бебі-слінгом або клаптевим держателем. Слінги робляться з тканини, вони бувають різної форми і можуть служити для різних цілей, але суть у слінгів одна - звільнити мамі руки, щоб мама могла одночасно займатися і дитиною, і своїми справами. У слінгу дитина розташовується в природній позі, як у мами на руках, тому слінги (на відміну від більшості кенгуру) можна використовувати з народження. Видів і назв слінгів дуже багато. Найбільш популярні і зручні три: слінг з кільцями, слінг-шарф і травень-слінг.

Коли потрібен слінг?

Слінг можна використовувати в тих же випадках, коли і кенгуру. Наприклад, якщо потрібно заскочити в магазин, в який з коляскою заходити незручно, якщо потрібно їхати кудись на громадському транспорті, а брати з собою коляску знову ж важко, якщо потрібно займатися домашніми справами, а дитина не сходить з рук.

В слінгу легше і зручніше заколисувати або носити дитину, ніж просто на руках.

Чим слінг відрізняється від кенгуру?

З ортопедичної точки зору, в вертикальних положеннях у дитини в слінгу - широке, правильне розведення ніжок, що сприяє профілактиці дисплазії тазостегнових суглобів. Вага дитини в такому положенні розподілений рівномірно між стегнами, сідницями і спиною: попа злегка провисає в кишені з слінгу, навантаження розподіляється на стегна і знімається з нижніх відділів хребта. Тоді як в кенгуру дитина висить на промежині і ніжки звисають вниз, так що все навантаження припадає на хребет.

Новонароджену дитину в слінгу можна носити горизонтально, в «колисці», в цьому ж положенні зручно годувати дитину грудьми, не виймаючи з слінгу.

В слінгу носять дітей обличчям до себе, а в кенгуру дуже часто особою від себе. Психологи висловлюють думку, що для немовляти може бути стресом не мати в будь-який момент можливості подивитися на маму, особливо в тривожної незнайомій обстановці: на вулиці, в транспорті, в магазині. Дитина, яка перебуває в слінгу на животі або на стегні у мами, бачить мамине обличчя і її реакції на навколишні ситуації, а підріс малюк, якщо його несуть на спині, теж завжди має можливість уткнуться в маму і навіть задрімати, якщо злякався чогось або просто втомився від вражень. Окремо хочеться відзначити, що носіння особою від себе порушує психологічний контакт між матір'ю і дитиною, який, зокрема, може викликати проблеми зі сном, а також спровокувати відмову від грудей у ​​немовлят.

З точки зору зручності носіння, в кенгуру ніжки дитини, що підросла бовтаються внизу і б'ють маму по ногах, заважаючи ходити, особливо незручно підніматися вгору по сходах і сідати в транспорт, та й просто сидіти з кенгуру незручно. У слінгу ніжки дитини розведені в сторони, що не тільки корисно дитині ортопедично, але і зручно мамі. Крім того, слінг краще регулюється, ніж найкраща кенгуру, і зарахунок цього нести дитину в слінгу легше.
(Порівнюючи слінг-шарф і кенгуру BabyBjorn Active, можу сказати, що після 10 кг в BabyBjorn дитини вже носити дуже важко, а в слінгу-шарфі вага дитини расределяется набагато краще, і я свого вже 13-кілограмового сина ношу з легкістю, якщо виникає така необхідність. - Примітка автора)

Багато хто вибирає кенгуру в збиток зручності, тому що вони виглядають «солідніше». Однак, останнім часом виробники слінгів стали звертати все більше і більше уваги на дизайн і матеріали, з яких виготовляються слінги, так що зараз цілком можна підібрати стильний, модний і красивий слінг на ваш смак.

Окремо хочеться відзначити порівняно недавно з'явилися на ринку ергономічні рюкзачки для перенесення дітей (наприклад, «Manduca», «Ergo Baby Carrier» та інші).

Їх також іноді називають «слінги-рюкзачками», хоча слово «слінг» до них навряд чи можна застосувати, оскільки воно означає клаптевий тримач, а не конструкцію з ремінцями і фастексами. У ергономічних рюкзаків відсутні недоліки кенгурушек - ніжки дитини в них правильно розведені, вага розподілена рівномірно. За «посадці» вони нагадують слінг в вертикальних позиціях. Недолік рюкзачков в тому, що в них не можна носити дитину в горизонтальному положенні (а значить, не можна використовувати з самого народження), а також в тому, що їх потрібно більш ретельно підбирати за розміром, ніж слінги. Однак, освоїтися з ними простіше, особливо татам, - за рахунок регульованих лямок, по типу туристичних рюкзаків.

В цій статті ми не будемо торкатися особливостей ергономічних рюкзаків, оскільки в строгому сенсі вони слінги не є.

Отже, які бувають слінги?

Слінг з кільцями

Слінг з кільцями представ ляє собою смугу тканини довжиною близько двох метрів, шириною близько 70 см, на одному кінці якої розташовується м'яка підкладка під плече і кільця, а інший кінець слінгу заправляють в кільця так, щоб можна було регулювати розмір слінгу. Дитину можна укласти в слінг з кільцями, як у колиску, або ж носити вертикально на животі, на стегні або на спині.

Зручність слінгів з кільцями полягає в тому, що можна на ходу відрегулювати положення дитини, швидко пересадити дитини з живота на стегно або на спину; заснув дитини легко укласти в положення «колиска», що не перев'язуючи слінг. З слінгу з кільцями можна швидко вийняти дитини і так само швидко посадити назад. Сплячого малюка легко перекласти на ліжко, не розбудивши.

Недолік слінгів з кільцями в тому, що їх носять на одному плечі (не забувайте, що плечі обов'язково потрібно чергувати).

Слінг-шарф

Слінг-шарф - це довга смуга тканини, від чотирьох до шести метрів в довжину, 50-80 см в ширину. За допомогою слінгу-шарфа мама може «прив'язати» дитину до себе в різних положеннях: на животі, на стегні, на спині. Слінг-шарф зазвичай носять на двох плечах, так що навантаження рівномірно розподіляється на мамину спину, плечі і поперек. Новонароджену дитину можна затишно укласти в слінг-шарф, як в колиску. Дитину постарше зручно носити на животі або на спині.

Перевага слінгів-шарфів в рівномірному розподілі навантаження по плечах, спині та попереку мами. Оскільки в слінгу-шарфі дитина тісніше притиснутий до мами, ніж в кенгуру, ніжки його не бовтаються, а полуобнімают маму за талію, то вага розподіляється краще, і нести малюка легше. Слінг-шарф ідеально підходить для носіння важких дітей.

Недолік слінгів-шарфів в тому, що потрібно натренувати з зав'язуванням їх в різних положеннях, в тому, що зав'язування вимагає часу, а також в тому, що кінці слінгу-шарфа на початку зав'язування будуть волочитися по землі і в погану погоду можуть забруднитися.

Травень-слінг

Травень-слінг виглядає як квадрат або прямокутник з щільної тканини, в кути якого вшиті довгі лямки. Нижні лямки зав'язуються у мами на талії так, щоб квадрат підтримував спину дитини, після чого за допомогою верхніх лямок дитина закріплюється в обраному положенні на животі, на стегні або на спині у мами.

До переваг травень-слінгів можна віднести їх досить «техногенний» зовнішній вигляд; то, що вони, як і слінги-шарфи, носяться на двох плечах, а також можливість більшого розмаїття у виборі тканини для пошиття, ніж у інших видів слінгів.

До недоліків май-слінгу відноситься те, що в май-слінгу, хоч і можливо вкласти дитину в горизонтальну «колиску», але ось годувати грудьми в горизонтальному положенні виходить не у всіх мам, а також май-слінг має недоліком слінга- шарфа, а саме довгими лямками, які при зав'язуванні на вулиці брудняться про землю.
Виходить, що з одного боку кожен слінг може бути універсальним (тобто використовуватися з народження до двох-трьох років), але в той же час ідеального слінгу немає. У кожного слінгу є свої переваги і недоліки, які компенсують один одного в різних життєвих ситуаціях.

Як підібрати слінг?

Давайте розберемося, який слінг підійде Вам!

Вибір слінгу залежить від потреб мами, а також віку, ваги і характеру дитини.

Якщо ви плануєте використовувати слінг тільки вдома (наприклад, для заколисування малюка, або щоб часто брати його на руки, не відриваючись від домашніх справ), то вам підійде слінг з кільцями. З слінгу з кільцями найлегше перекласти малюка в ліжко, не розбудивши. Мамі досить нахилитися над ліжком з малюком в слінгу, трохи послабити слінг і «виринути» з нього. Дитина навіть не прокинеться!

Однак, в слінгу з кільцями у мами зазвичай вільна тільки одна рука , другою рукою потрібно обов'язково підтримувати дитину. Тому, якщо у вас дуже «ручний» дитина, для домашніх справ вам більше підійде слінг-шарф або травень-слінг.

Якщо ви збираєтеся використовувати слінг тільки на вулиці (для походів по магазинах, для поїздок у справах на громадському транспорті, для піших прогулянок), то вам підійде слінг-шарф або травень-слінг, оскільки в них найкраще розподіляється вага дитини. У слінгу-шарфі також є можливість укутати голову малюкові під одним з полотнищ шарфа, якщо він заснув в дорозі. Для сну в май-слінгу необхідний спеціальний підголівник.

Якщо вас бентежить кілька «етнічний» вид слінгу-шарфа, вам підійде травень-слінг. Однак у май-слінгу можливості регулювання не такі широкі, як у слінгу-шарфа, і довго носити дитину в ньому менш зручно (наприклад, якщо в конкретній моделі май-слінгу не передбачений підголовник, заснув малюкові доведеться підтримувати голову рукою). Але май-слінг безумовно виграє перед слінгом-шарфом за рахунок зовнішнього вигляду. В травень-слінгу також дуже зручале носити дитину на спині .

Для новонародженого найкраще підійде слінг , у якого є можливість використання горизонтально положення, а також можливість швидко перекласти дитини з горизонтального положення в вертикальне підтримку. Слінг з кільцями для новонароджених ідеальний. Для новонароджених також можна також використовувати слінг-шарф, але для того, щоб перекласти заснув дитини з слінгу-шарфа в ліжко, потрібно розмотувати майже всю конструкцію - так що перекласти малюка, не розбудивши, мами навчаються не відразу, проте це не завжди і потрібно : багатьох цілком влаштовує носити сплячу дитину на собі, тим більше, що це дуже легко за рахунок хорошого розподілу ваги в слінгу-шарфі.

Після 2-3 місяців дитини з кожним днем ​​стає все важче і важче носити на одному плечі, тому зручніше буде використовувати слінг-шарф або травень-слінг, в яких вага розподіляється на обидва плеча, спину і поперек.

Після року дитина вже зазвичай любить ходити, проте багато пройти не може. Тому в цьому віці зручно брати з собою на прогулянки слінг з кільцями, фаст-слінг або Хіпсіт, щоб на час посадити малюка на стегно або на спину, а потім знову легко і швидко вийняти і дати можливість продовжувати крокувати ніжками. Але якщо мамі потрібно їхати з малюком надовго у справах, то слінг-шарф незамінний: в ньому нести малюка буде легше. Втім, якщо мама в поїздці планує заколисати дитину на денний сон, а потім викласти його з слінгу (наприклад, при поїздці в гості), має сенс брати з собою слінг з кільцями «на сон». Якщо ж викладання з слінгу не планується, то зручніше буде знову ж слінг-шарф або травень-слінг, а малюк цілком може поспати в слінгу вертикально, поклавши голову мамі на груди.

Після року також має сенс більше носити дитину на спині. Для цього підійде травень-слінг або короткий слінг-шарф.

Характер дитини теж має значення у виборі слінгу. Якщо дитина непосида, і «стрибає» то на ручки, то з ручок, то з ним зручно буде використовувати слінг з кільцями, фаст-слінг або рюкзак. Якщо ж дитина навпаки дуже ручний, то він може годинами «їздити» на мамі, і, звичайно, буде зручніше носити його в слінгу-шарфі або май-слінгу.

У багатьох мам є всі три види слінгів: слінг з кільцями для будинку або для підстраховки під час піших прогулянок, слінг-шарф для довгих поїздок і травень-слінг для носіння на спині і «на вихід ».

Для новонародженої дитини краще мати два слінгу: другий на випадок, коли перший в пранні. Це, звичайно, якщо у вас немає автоматичної сушарки.

На що звернути увагу при виборі фірми-виробника слінгу і як правильно підібрати розмір слінгу?

Слінги з кільцями

Вибираючи слінг з кільцями, зверніть увагу на те, щоб кільця були великі: 6-8 см в діаметрі для металевих кілець і 8-9 см в діаметрі для пластикових (нейлонових) кілець. Якщо у вас немає під рукою сантиметри, 7 см - це приблизно ширина долоні.

Кільця повинні бути міцні. Це означає, що вони не повинні гнутися в руці, і вже тим більше ламатися. Обов'язково перевірте цей момент перед покупкою слінгу.

Розмір кілець також залежить від матеріалу. Для бязі, льону та інших нетовстих матеріалів діаметр кілець може бути 6-7 см. Для джинси, вельвету, флісу, а також для двошарових слінгів - 8-9 см. Тобто, чим товще тканина, тим більше повинні бути кільця.

Кільця діаметром менше 6 см для слінгу не підходять, оскільки слінг з маленькими кільцями незручно регулювати, і практично неможливо підтягувати бортики окремо - але ж це найголовніше в слінгу з кільцями.

Зверніть увагу на ліву фотографію. Малюк перебуває у мами на стегні, верхній бортик слінгу підтягнутий. Все тіло малюка щільно притиснуті до мами, дитина не «висить» в слінгу, а знаходиться в ортопедично правильній позі: його вага рівномірно розподілений на стегна і все відділи спини.
На правій фотографії верхній бортик слінгу НЕ підтягнутий (можливо, як раз в силу того, що кільця у слінгу маленькі і не дають можливості регулювання бортиків по-окремо). Тут дитина вже досить великий, тому незручність такий стан доставляє, скоріше, мамі - доводиться відкидатися в сторону, щоб утримати рівновагу. А у малюка до півроку в такій позиції буде провисати спина, що спричинить нездорову навантаження на хребет.

У зв'язку з цим хочеться відзначити такий різновид слінгів з кільцями, як слінги на карабіни (слінги-сумки), де крепящим елементом є ремінь і карабін (або пряжка). У таких слінгу регулювання бортиків передбачається резиночками або шнурками. Зовні такі слінги виглядають більш «техногенно», ніж звичайні слінги з кільцями, але сама конструкція не дуже вдала. Регулювання кожного з бортів шнурком дозволяє підтягнути сам бортик, але в центральній частині слінг буде провисати, що знову ж таки вредную для дитини, оскільки не здійснюється рівномірна підтримка спини у всіх відділах хребта.

Також важливо, щоб слінг з кільцями вам не був великий. Приміряючи слінг з кільцями, зверніть увагу на те, що краю бортиків не повинні доходити до кілець: люфт повинен становити 3-10 см, інакше слінг буде неможливо затягнути так, щоб і вам, і малюкові було зручно. Зазвичай виробники вказують, для яких розмірів підходять різні розміри слінгів. Якщо у вас прикордонний розмір, краще брати слінг меншого розміру. Якщо ви хочете, щоб слінг з кільцями підходив і мамі, і татові (а мама і тато різної комплекції) - купуйте слінг без бортиків.

Що стосується матеріалу, якщо ви купуєте слінг в перший раз, для новонародженого краще нічого не вигадувати. Ніяких незвичайних тканин! Найкраще проста бязь. По-перше, 100% бавовна підійде малюкові, він не аллергичен, а по-друге, якщо у мами немає досвіду носіння слінгів, то і їй бязь підійде найкраще. Бязевий слінг м'який і приємний для шкіри, бязь не прослизає в кільцях (на відміну від деяких видів сатину), але при цьому слінг легко регулюється.

Слінги-шарфи

Слінги-шарфи бувають нетянущіеся (ткані) і трикотажні.

Для новонародженої дитини підійде як нетянущійся шарф з м'якої пухкої жаккардової тканини або тканини діагонального (саржевого) плетіння, так і слінг-шарф з натурального трикотажу. Трикотажний слінг-шарф м'якше облягає дитину і мамині плечі, але з віком дитина стає важче, і в трикотажному шарфі носити його буде вже незручно, оскільки тканина буде розтягуватися і провисати під вагою дитини. Якщо ви не плануєте купувати два слінгу-шарфа (один на період новонародженості, інший пізніше), краще відразу купити хороший нетянущійся шарф, в ньому теж зручно носити новонароджених.

Зверніть увагу на тканину. У нетянущіхся слінгів-шарфів вона теж буває різна. Зовсім нееластична тканину, така як бязь, з важким дитиною буде різати мамі плечі, новонароджених вона теж погано облягає в положенні «колиска». Хороші тканини (наприклад, з діагональним переплетенням ниток або м'які жакардові) зовсім тягнуться в довжину, можуть злегка тягнутися в ширину і непогано тягнуться по діагоналі. Нитки в таких тканинах легко переміщуються одна відносно одної.

Таке вільне переміщення ниток гарантує гарне і м'яке облягання, тканина не буде врізатися мамі в плечі, а буде повторювати контури тіла мами і дитини.

Ширина слінгу-шарфа залежить від типу тканини, з якої він зшитий:

  • тягнуться тканини (трикотаж, фліс) - 50-60 см;
  • нетянущіеся тканини (тканини саржевого плетіння, жаккард) - 60-80 см.

Розмір слінга-шарфа визначається його довжиною:

  • якщо ви носите 40-44 розмір одягу, вам підійде довжина 400-450 см;
  • для розмірів 46-50 оптимальної буде довжина 450-500 см;
  • для розмірів від 52 потрібно довжина 500-600 см.

Якщо у вас прикордонний розмір, краще брати слінг-шарф більшого розміру (довжини). Це дозволить використовувати більше різних положень, а кінці слінгу-шарфа, якщо будуть довгуваті, можна обмотати вдруге навколо талії, що дасть додаткову підтримку для попереку.

Є ще така «формула» визначення довжини слінгу-шарфа. Для більшості жінок вона працює. До розміру одягу (російському) приписати справа 0 - вийде (на подив!) Довжина шарфа в сантиметрах. Наприклад, якщо у вас 46-ій розмір - вам потрібен слінг-шарф довжиною 460 см, а якщо 52-ій - то 520 см.

Травень-слінги

Лямки у май-слінгів зазвичай випускаються стандартної довжини - близько 2 метрів - і підходять для більшості розмірів. Якщо ваш розмір більше 52-го, має сенс замовити лямки на 20-30 см довший стандартних.

Ширина «спинки» май-слінгу буває від 35 до 45 см. Це не так принципово в носінні дітей різного віку, але не варто забувати про те, що, чим старша дитина, тим більше у нього відстань від коліна до коліна, і тим ширше повинен бути травень-слінг. Якщо ваша дитина ще маленький, і май-слінг завеликий по ширині, годі й звішувати ніжки від коленочек вниз, а пустити їх в обхват талії мами (як роблять африканки при носінні своїх дітей в традиційних хустках).

Висота «спинки» варіюється в межах 45-55 см. Якщо ваша дитина воліє тримати руки зовні, то вам підійде невисокий травень-слінг, якщо ж дитина любить бути укутаним в слінг з руками, то вам підійде високий. Якщо травень-слінг зависокий вашій дитині, ви можете легко вкоротити спину, закрутивши її навколо нижньої лямки перед одяганням май-слінгу.

Якщо вашій дитині менше півроку або якщо ви плануєте використовувати травень-слінг для прогулянок і сну дитини на вулиці - вибирайте модель з підголовником, він підтримає голову сплячого малюка і звільнить вам руки.

Що робити, якщо дитина не хоче сидіти в слінгу?

Найголовніше, що потрібно мати на увазі - це те, що слінг потрібен не для того, щоб дитина там «сидів». І навіть зовсім не для того, щоб «носити дитину»! Хоча, звичайно, це найчастіше словосполучення, що використовується по відношенню до слінгів ... Головна ідея полягає зовсім не в тому, щоб нести дитину в слінгу (як в сумці), а в тому, щоб використовувати слінг як підтримку замість маминих рук або на додаток до маминих рукам.

Виходячи з цього, надягаючи слінг, потрібно тримати дитину в тій позі, в якій ви зазвичай тримаєте його на руках, і поступово змінювати тримає руку на тканину слінгу. Ну, і підтягувати слінг в процесі. І звичайно, важливо не забувати в цей момент ходити або хоча б злегка присідати, пританцьовувати - тобто рухом відволікати дитину від того, що щось змінюється, і замість ваших рук, його вже тримає тканину слінгу. Згодом малюк звикне до слінгу, і таких хитрощів не буде потрібно.

Пам'ятайте: якщо дитині подобається бути у вас на руках, значить і в слінгу йому сподобається! Адже це те ж саме. При правильному використанні слінгу дитина в слінгу розташовується в тій же позі, що і у мами на руках.

Щось не виходить?

Звичайно, коли ви тільки починаєте користуватися слінгом, добре заручитися підтримкою консультанта по слінгу або досвідченого слінгопользователя. Може бути, така «слінгомама» живе на вашій вулиці або в сусідньому дворі, а ви не знаєте про це?