Вибрати подарунок на рік - справа не проста і залишати покупку на останній момент не варто. Якщо мама малюка - ваша хороша подруга і близька родичка, запропонуйте їй скласти список бажаних подарунків. Наприклад, створити тільки для запрошених пост в соцмережах і вказати адекватний перелік сюрпризів для винуватця торжества. Нехай гості розбирають і повідомляють, що вони збираються вручити маленькому імениннику.

Якщо ви самі йдете на іменини до годовасік, не соромлячись, обговоріть з його батьками, що краще подарувати дитині. Можливо, вам назвуть конкретну річ або ж повідомлять, що вважали за краще б гроші.

Якщо ж подарунок вам не уточнили або обійшлися тривіальним «Нам нічого не треба, просто приходите", не ламайте голову, чим порадувати малюка, - вибирайте з 10 кращих ідей подарунка на рік, перевірених на практиці.

Сертифікат в магазин

Наприклад, в мультибрендовий магазин дитячих речей або іграшок. Такий презент дає мамі з татом свободу вибору по самій покупці, її ціною і часу шопінгу. Можливо, вони скористаються ним на наступний день після свята, а може бути обміняють на необхідну річ і через півроку.

Сплачений курс заняття в центрі розвитку

Якщо ви знаєте, що батьки крихти хочуть повести юного «гризуна наук» в найближчий центр раннього розвитку, вручите їм сертифікат на курс занять (зазвичай місяць, 3 місяці). Бажано, щоб батьки самі могли вибрати час.

Фотосесія для крихти

Відмінна ідея, щоб у малюка і його мами з татом залишилася на пам'ять добірка розкішних професійних фото. Можна замовити фотографа прямо на свято, а краще обумовити безпосередньо з батьками крихти, в який день їм зручно влаштувати сімейну фотосесію.

Альбом в стилі скрапбукінг або креативний фотоальбом

Можна подарувати просто порожній альбом, а краще попросити у батьків малюка його найкращі фото з самого народження і замовити готовий альбом-хроніку у скрапбукінг-майстринь. Напевно цей сюприз проіведет фурор! Так, не забудьте залишити в кінці альбому чистий розворот, куди батьки крихти вклеїти фото з першого дня народження.

Ви також можете подарувати яскравий фотоальбом-книжку, створений з цифрових фото дитини за допомогою комп'ютерної графіки. Вибирайте мультяшних тему - і будете в захваті!

Іграшка-каталка

Всі дітки-годовасік освоюють ази «прямоходіння», тому обожнюють всякого роду іграшки-каталки. Така може бути з ручкою попереду або везти за мотузку. Таку забаву на коліщатках маленький пешеходік буде брати на кожну прогулянку і просто возити по дому.

Машинка-каталка

Також безпрограшний варіант, адже такий «транспорт» можна як возити за мотузочку, так і самому на ній кататися, коли за мотузочку тягнуть мама або тато. Якщо ви зупинили вибір на такій машинці, віддайте перевагу варіанту з яскравими і рухливими деталями на «приладовій дошці», які можна покрутити і посувати.

Коляски для ляльок

Ще один варіант каталки для юної панянки (хоча, судячи за спостереженнями на дитячому майданчику, свої коляски катають і юні джентльмени - тільки замість ляльок привозять плюшевих зайців і машинки). До колясці добре подарувати в пару невеликого симпатичного пупса. І не купуйте велику, важку, з металевим корпусом, адже її доведеться брати кожен день на прогулянку.

Ігрова намет або будиночок

Всі малюки люблять будувати домікі- «курені» з покривал, а так у дітки з'явиться свій таємний куточок. Зверніть увагу на будиночки з лабіринтом-трубою, через який обожнюють лазити маленькі непосиди.

Музичні розвиваючі килимки

Барвисті килимки зі світловими і звуковими ефектами, які допомагають малюку розвиватися. Вони сприяють тренуванні координації рухів, стимуляції рухової активності, ритму і слуху.

Підлога пазли-коврики

Дитячі килимки-пазли - м'які і приємні на дотик - це не просто килимки і не просто пазли. У них як мінімум 3 корисних функції:
• відмінна розвиваюча гра на розвиток логіки і пам'яті;
• малюк, граючись, вивчає букви і цифри;
• теплий і м'який килимок для ігор.

Надувний басейн з м'ячиками

Подарували, надули, відразу заповнили м'ячиками і показали дитині, як в цьому міні- «океані» можна гратися. Мама з татом малюка напевно задушать вас в обіймах, адже крихітка буде, як мінімум, 15 хвилин безвилазно сидіти в басейні. Тільки підготуйте батьків іменинника, що ці м'ячики дивом рівномірно розподіляються по квартирі і їх доведеться регулярно збирати. Це теж користь - фітнес!

Розвиваючий, навчальний столик

Свого роду розвиває міні-центр, в якому зібрані розвиваючі ігри (як правило сортер, пірамідка, конструктор, пазли). Така іграшка добре розвиває посидючість, координацію моторики і логіку малюка. Один мінус - ціна. Але ви можете купити його для крихти з кимось у складчину.

Інтерактивні книжки

«Ті, що говорять» книжки, в яких озвучений текст або його частина, залишаються в улюбленців у діток роками. Дуже люблять діти книжки, в яких на малюнок тварини або комахи можна ткнути пальчиком і почути, як він дзижчить, гарчить або нявкає.

Розвиваючі книжки

Вони пошиті з різних тканин, і кожен розворот - цілий тренажер для розвитку малюка. Для «малювання» в книжці використовуються тканини різних фактур, малюкові потрібно застібати і розстібати гудзики, «блискавку», «липучки», закладати фігурки на мотузочках в кишеньки. Це просто диво!

Килимок для малювання водою

Є килимки на яких можна малювати і не фарбами, а водою. Вода набирається в спеціальний аквафломастер, і юний художник може творити хоч сидячи, хоча повзаючи. Малюнки зникають у міру висихання (близько 5-10 хвилин), і слідів на килимку не залишається. Можна починати творити спочатку! І ніякого безладу.

Інтерактивні іграшки

Ці забавки - ведмедики, зайчики, собачки або навіть горщики читають казки, співають пісеньки, вважають, повторюють слова за малюком. А інтерактивний ведмедик бочі навіть вміє передавати голосові повідомлення від бабусь-дідусів, мами і тата, братиків і сестричок - малюкові потрібно всього лише щось сказати і натиснути на лапку плюшевого дружочки.

Розвиваючі музичні килимки

Вони оснащені різноманітними звуковими і світловими «спецефектами», які малюк може задіяти, просто крокуючи або повзаючи по ним. Вони і розважають дитину, і тренують його координацію рухів, ритм, слух і моторику ніжок.

Музичний телефон

годовасік вже щосили копіюють дорослих, особливо - ритуал спілкування по телефону. Нерідко першим словом крихти стає «мама» чи «тато», а «альо».

Лабіринт

Пальчиковий. На дерев'яній основі, на трьох статичних дротах можна ручками «катати» різні фігурки, намистини, детальки. Чудовий подарунок і тренажер для моторики.

Багатоповерховий пластиковий. У нього можна запускати м'ячики або машинки. Восторг!

Мольберт

Краще невисокий і двосторонній, з магнітною дошкою - для малювання крейдою і маркером, кріплення магнітних букв і цифр. Для юного «Айвазовського», який напевно вже залишив пару каракуль на шпалерах, такий подарунок - просто знахідка.

Іграшки для купання

Набір з фігурок /цифр /літер, які можна кріпити до кахлю, чарівні крани і млини, в які можна лити воду і спостерігати, як вона випливає і рухає /крутить механізми, кільце, яке кріпиться до стіни, і в нього впадає м'ячик, плавучі звірятка і плаваючі механічні рибки.

Можна довго перераховувати, а суть одна - іграшки для ванни також входять в список відмінних корисних сюрпризів.